ALGI MORSKIE

1 360

Algi brunatne – to zimnolubne wodorosty rosnące w czystych, głębokich wodach Oceanu Atlantyckiego. Wykorzystywane były od setek lat głównie przez Chińczyków jako środek przywracający młodość i urodę. Ze względu na bogate właściwości, algi brunatne wykorzystywane są w medycynie, kosmetyce, rolnictwie oraz kuchni. Algi brunatne zawierają w sobie pełną gamę składników odżywczych, soli mineralnych i witamin. Mączka produkowana z alg stanowi jedno z najlepszych, bardzo dobrze przyswajalnych źródeł jodu, sodu, potasu, miedzi, selenu, wapnia, kwasu foliowego, kwasów tłuszczowych oraz polisacharydów. Zawiera witaminy A, C, D, E oraz witaminy z grupy B. Algi te są bogatym źródłem jodu, niezbędnego składnika do prawidłowej pracy tarczycy. Regularne podawanie mączki wpływa na redukcje płytki nazębnej i kamienia u psów i kotów, a także poprawia zdrowie jamy ustnej. Maczka z alg posiada szereg właściwości zdrowotnych, w tym działanie przeciwzapalne, wpływ na poprawę kondycji skóry i sierści, działa wspomagająco w trakcie zwalczania efektów alergii oraz zwiększa trawienie. Ponadto sprzyja profilaktyce chorób nowotworowych. Dzięki zawartości polisacharydów takich jak fukoidan, wzmacnia odporność organizmu.