🚚 🚚 🚚   DARMOWA dostawa już od 150zł!
🚚   DARMOWA dostawa już od 150zł!!!

Hydrolat różany powstaje w procesie destylacji parą wodną kwiatów róży damasceńskiej. Róża damasceńska uprawiana jest w Bułgarii od ponad 300 lat. Wodę różaną wykorzystywano już w starożytnym Egipcie do pielęgnacji skóry i włosów. W płatkach kwiatów róży znajduję się wiele cennych substancji takich jak witamina C, B i K, karoten, flawonoidy i minerały. Posiada bardzo przyjemny kwiatowy zapach. Kwiaty róży zbierane są wczesnym rankiem przed wschodem słońca, ponieważ o tej porze zawierają najwięcej cennego olejku eterycznego. Aby otrzymać 1 kg olejku eterycznego potrzeba średnio 5 ton kwiatów róży, dlatego za olejek jak i hydrolat musimy zapłacić odpowiednią cenę.

Hydrolat różany wykorzystywany jest w kosmetyce głównie do pielęgnacji skóry twarzy i włosów. Posiada właściwości chłodzące, regenerujące, kojące, antyseptyczne. Ponadto hydrolat różany wykorzystywany jest w aromaterapii do łagodzenia napięcia, przemęczenia i stresu. Przez nas wykorzystywany jest w mgiełce do sierści i legowisk jako składnik nawilżający i odświeżający sierść. Ponadto, po zastosowaniu hydrolatu różanego sierść pozostaje błyszcząca i pachnąca. W połączeniu z olejkiem eterycznym z lawendy działa rozluźniająco, uspokajająco i kojąco na układ nerwowy. Olejek różany i hydrolat różany powoduje obniżenie poziomu adrenaliny u zwierząt, dlatego z powodzeniem może być stosowany w sytuacjach stresowych, kiedy zwierzę jest narażone na głośne dźwięki, fajerwerki, podczas wizyty u weterynarza lub podczas podróży.