Olej słonecznikowy 

1 413

Olej słonecznikowy jest olejem roślinnym pozyskiwanym z nasion słonecznika w procesie tłoczenia na zimno. Słonecznik jest rośliną pochodzącą z Ameryki Północnej, jednak obecnie uprawiana jest na całym świecie. Olej słonecznikowy głównie wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym jednak w brew pozorom ma niezwykle bogate zastosowanie w kosmetyce. 

Olej słonecznikowy wykazuje bardzo dobre właściwości nawilżające, wygładzające i zmiękczające skórę. Zwiększa połysk i miękkość włosów oraz ułatwia ich rozczesywanie. Nie zatyka porów i może być stosowany bezpośrednio na skórę. 

Olej słonecznikowy przez nas wykorzystywany jest w szamponach  oraz w „boli łapce” jako olej bazowy. 

Nie ma przeciwwskazań do stosowania oleju słonecznikowego.