ROZMARYN

2 59

Rozmaryn to mała, wieloletnia roślina pochodząca z obszaru Morza Śródziemnego. Wykorzystywany jest w domowej kuchni, w przemyśle kosmetycznym, spożywczym i jako dodatek do pasz dla zwierząt. Olejek eteryczny oraz ekstrakt z rozmarynu zawierają kwas rozmarynowy, który hamuje enzymy związane z zaburzeniem pamięci. Ponadto stwierdzona, że kwas ten posiada silne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. W aromaterapii olejek rozmarynowy stosowany jest do stymulacji ośrodkowego układu nerwowego, krążenia krwi oraz łagodzenia bólu mięśniowego. W kosmetyce rozmaryn wykorzystywany jest w szamponach przeciwłupieżowych, kremach do skóry tłustej oraz występuje w mydłach, odświeżaczach powietrza, perfumach i balsamach do skóry. W naszych kosmetykach wykorzystujemy ekstrakt z rozmarynu, który posiada właściwości przeciwutleniające i przeciwbakteryjne. Można go znaleźć w naszych balsamach do nosa, skóry i łap 🐾. Nie tylko pełni funkcję konserwantu ale również jest substancją, która wspomaga gojenie się ran, zmniejszającą ból i poprawiającą krążenie krwi.